Fotoverslag eerste dag Vakbeurs Openbare Ruimte |
|
|
|
Redactie NWST,
woensdag 25 september 2024 |
|
| 245 sec |
De twintigste(!) editie van de Vakbeurs Openbare Ruimte bood weer alles op het gebied van inrichting en beheer van duurzame en circulaire openbare en semi-openbare ruimte. Het was het gezellig druk in de gangpaden van de Jaarbeurs Utrecht zag de redactie. Een foto-impressie van dag één.
Stephan Gielen en Kelly Rebergen, Blom Ecologie |
Nieuw op de beurs is Blom Ecologie. Het bedrijf zelf is al ruim 10 jaar oud maar Vakbeurs Openbare Ruimte is de eerste beurs voor het ecologische adviesbureau. Stephan Gielen (l) en Kelly Rebergen willen hier vooral in contact komen met overheden.
Wimmersson eWeeding heeft als boodschap deze beurs: onkruidbeheer wordt weer sexy. Dit gaat de markt veranderen. Ook grote voordelen voor de gezondheid van degene die met de machine werkt: geen fijnstof, hitte, etc. Michel Wimmers: 'Een beheerder had dagelijks hoofdpijn door de warmte, nu klachtenvrij.'
Rattenproblematiek slim én gifvrij bestrijden doen ze bij Strygoo. Dries Verdonck (l) en Jan Claes van de jonge start-up zijn pas 3 jaar bezig maar hun rattenvang systemen zijn al te vinden in grote steden zoals Parijs en binnenkort New York. In Nederland zijn ze te vinden in zo'n 30 steden. Niet zo gek aangezien Rattenbestrijding sinds 1 januari 2023 gebonden is aan strenge regelgeving.
Steden vergroenen kun je ook vanaf het water. Bij Havenhout zijn ze vanuit een specialisatie van drijvende steigers langzaamaan in het gemeentelijk (water)groen gerold. Eigenaren Ate Flens en Willem Kan (l): 'Wij hebben jarenlange kennis over goede duurzame constructies en inmiddels ook voldoende groenprojecten gedaan om deze beurs voor het eerst te bezoeken.'
Rob van Roosmalen en Maike Koning van HAS green academy. Redelijk uniek is studenten project werk uitvoeren voor opdrachtgevers om praktijk en theorie te combineren. Leraren zijn ook projectbegeleiders en komen bijna allemaal uit het werkveld in plaats van perse onderwijs.
Tynke van den Heuvel, Studio Wae: 'Er moet iets gebeuren door enorme weerswisselingen!' Vasthouden van water, in plaats van afvoeren via het overvolle riool. Deze "groene stenen" bieden een enorme waterbuffer. Het water blijft in de grond en geeft een mooiere en groenere openbare ruimte.
OBB, Arjan Vreugdenhil. Tijdens deze beurs presenteren ze de belangrijkste lessen uit de 'Kennisdag Circulaire Speelruimte'. De uitkomsten zijn in 24 punten uitgewerkt, toegelicht bij de stand.
Jacqueline Baar, Soil Best. Beste aanpak is die vanuit de bodem. Mychorizas zijn bondgenoten in de strijd tegen klimaatverandering.
Griekspoor brengt een innovatief renovatie systeem voor meerpalen, genaamd: de Bever. Normaal worden de gehele palen vervangen, terwijl eigenlijk alleen het hout op de lucht-waterlijn overgang gerot is. Zonde dus om de hele paal uit te graven. Innovatie: op locatie net onder de lucht-waterlijn de paal afzagen (met veel kleiner materieel dan bij uitgraven). Vervolgens met een klem constructie dat in de werkplaats al gemaakt is, wordt het bovenste deel van de paal vervangen.
Kelly Wolfs van MBI de Steenmeesters staat op de beurs om CityHealth weer onder de aandacht te brengen. Kelly: 'er wordt veel gepraat over theorieën, maar dit concept is concreet. Concrete stappen die nodig zijn voor een gezondere omgeving.'
Boomtotaalzorg werkt er hard aan om weer naar toepassing van schimmel dominante humus compost toe te gaan. Voor een goed en natuurlijk resultaat, aldus Stefan, Miklos en Bert.
Jarno Beijk van Faunus Nature Creations, bij een nieuw concept. De rooftop reserves. Natuur reservaten voor op het dak, voor bijvoorbeeld kieviten, leeuweriken en tapuiten. De reservaten zijn in Zwitserland al met succes gepilot. Samen met SAM Groofing word er naar de ondergrond gekeken. Binnenkort in Stad + Groen te lezen!
Op de stand van Griffioen Wassenaar werd het nieuwe concept Living Landscape, waarin zo'n 70% tot 90% inheemse beplanting wordt toegepast, feestelijk onthuld door directeur Stefan Verbunt en Ambassadeur van de Leefbare Stad Paul Weidema van gemeente Alkmaar Stadswerk 072.
Nieuwe speler op het gebied van accukluizen: Loxxer Nederland. Slechts drie maanden oud staat het bedrijf van Elise en Max van Turenhout op de beurs. De Loxxer kluis is gecertificeerd volgens Kiwa K21045 Brandbeveiligingssystemen. 'Hiermee blijft de brand gegarandeerd 90 minuten in de kast, dit is wat de meeste verzekeringen ook eisen en vragen,' aldus van Turenhout. 'Met bluspoeder wordt de brand in de accukluis geblust en kunnen eventueel andere accu's ook nog worden gered.'
Kress staat voor het eerst op de vakbeurs, ter promotie van het merk aan de gemeente, hoveniers en professionele groenvoorzieners. Alleen maar accu techniek. V.l.n.r. Auke van Minnen, Jitze Skids en Marc Marijnissen.
Het jonge bedrijf A. Geerlings kwamen wij vorige week al tegen op GroenTechniek Holland ook hier zijn ze weer van de partij. John van der Hulst (l) met een verleden als loonwerker en Jens Reeuwijk in de kweek en verkoop van bloembollen besloten ze om de handen in één te slaan en een totaal concept te presenteren op het gebied van bollen in de openbare ruimte. Uitzoeken van mengsels, aanplant en evaluatie na één jaar.
Maury van Haren, Leon Gerrits van Bijenhotel Kopen en Marjo van Sedum Plus, hebben de op de vakbeurs de handen ineen geslagen. Sedum Plus gaat nu over kokos naar vlas en hennep als ondergrond en doet mee aan tegelwipactie. De bijenhotels in combinatie met sedum is een perfecte combinatie. Makkelijk te plaatsen en ideale voedingsbodem.
Hugo Ward van Groene Bouwhekken bezorgt bouwhekken niet van groen, wat ze een vriendelijker uiterlijk geeft, maar ook voor een groot deel van hout. Daarbij gaat het bedrijf sociaal te werk. Ward: 'Wij willen een gezonde arbeidsmarkt voor iedereen. Met sociale impact met een hoge social return.'
Dennis Veth en Wim Boerendans van Buitensportnet met een multi functioneel buitensport-net. Hufterproof, weerbestendig én meerdere sporten mee te beoefenen door het net in hoogte te verstellen.
Jan Jaap Folmer, Hai Ngo Dijkstra en Michel Walstock van de scale-up UPPACT, die alle plastic reststromen, vervuilde en gemengd kunnen verwerken tot een eindproduct. Deze Green machine uit Australië is een antwoord op een groot probleem. Het is letterlijk de allereerste machine waar nu getest wordt. Volgend jaar volledig operationeel in Delfzijl.
Bij GreenDMS wil Henk van Eldik laten zien dat je goud in handen hebt met hun (relatief) nieuwe vochtsensor. Na jarenlang intensief pilots en proeven draaien zijn de sensoren en software sinds dit jaar klaar. Hiermee kun je ook meer dan alleen vocht meten.
Bij Groenkeur vragen ze aandacht voor hun nieuwe keurmerk: Kleurkeur Blauw. Frontman Dick Oosthoek laat weten dat er inmiddels al 500 cursisten zijn opgeleid op het gebied van ecologisch waterbeheer.
Voltallige team van JUB Holland was weer populair door het weggeven van mooie tassen met gratis biologische bollenmengsels. Verder zit er veel nieuws in de pijplijn bij het bedrijf zoals dat er zeer binnenkort emissieloos bollen kunnen planten. Maar ook een mooi nieuw concept voor begraafplaatsen waar mensen duurzaam hun eigen bloemetje voor op het graf kunnen plukken door een combinatie van kruiden en bollen. Dit concept wordt samen met de gemeente Voorschoten verder uitgewerkt.
Bij Yuverta Leven Lang Ontwikkelen kreeg Manouk Brouwer (l) uit handen van hoofdredacteur Willemijn van Iersel de Newtrees bokaal uitgereikt. Hieruit blijkt dat de groene opleider Africa Wood Grow steunt een sociale stichting die ontbossing en verwoestijning tegengaat in Kenia.
Bij NL Greenlabel wordt op de gezamenlijke stand gezellig nageborreld na de eerste dag van de beurs.
LOGIN met je e-mailadres om te reageren. |
|
|
Er zijn nog geen reacties. |
Tip de redactie
|
|
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.
|
|
|
|
| |
Sima 2024
|
zondag 24 november 2024 t/m woensdag 27 november 2024 |
|
|
|
|
|
|
|