Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed
Buddleja: veel nieuws onder de zon
Buddleja zijn de bekendste zomerbloeiende heesters. Deze bekendheid is te danken aan de Nederlandse naam vlinderstruik. Van oudsher zijn het forse struiken, maar de laatste decennia zijn er veel lager groeiende varianten op de markt gekomen.
08-10-2021 440 sec
De Esplanade, een nieuwe verblijfsplek in Almere
De gemeente Almere, de provincie Flevoland en het Rijk willen Almere levendiger, verrassender en aantrekkelijker te maken. De Esplanade is één van binnenstadspleinen, waar wordt ingezet op een verbeterde verblijfskwaliteit.
07-10-2021 200 sec
Van 'groene revolutie' naar transitie
In ons familiebedrijf is het een belangrijk uitgangspunt: beginnen is winnen. We bedoelen hiermee dat we hoe dan ook altijd beginnen: we komen in actie, doen ervaringen op en ontwikkelen door.
06-10-2021 104 sec
'Samenwerking met gelijkgestemde partners is win-winsituatie'
Om een goede en veilige kunstgrasondergrond te realiseren, is het belangrijk dat alle onderdelen nauwgezet op elkaar aansluiten. Dat geldt zeker voor speeltuinen en trapveldjes, waar juist de valdempende laag een belangrijke rol speelt.
06-10-2021 188 sec
Verzilveren van groene baten
Met stedelijke vergroening kunnen de schadelijke gevolgen van klimaatverandering en de bijbehorende kosten beperkt worden. Het gaat om radicale vergroening van de openbare ruimte én van daken en gevels.
05-10-2021 356 sec
'Natuur en biodiversiteit worden in Nederland ondergefinancierd'
Als het echt nodig is, blijkt er financiering altijd te vinden. Volgens de Wageningse wetenschapper Nowella Anyango-van Zwieten zou zoiets in Nederland ook kunnen gebeuren met het behoud van natuur en biodiversiteit.
05-10-2021 161 sec
Landelijke netwerkorganisatie Cirkelstad werkt aan eigen overbodigheid
In de praktijk ontbreekt vaak praktische kennis en een netwerk om circulair werken samen vorm te geven. Cirkelstad wil beide handen en voeten geven via haar community. We spreken met Wytze Kuijper: spinner van Utrecht en Apeldoorn.
04-10-2021 187 sec
'Onbedekte bodem verschraalt door gebrek aan organisch materiaal'
Een afdeklaag van natuurlijke materialen helpt niet alleen om de bodem te verbeteren, maar brengt nog meer natuurlijke voordelen met zich mee.
04-10-2021 74 sec
'Op Groene Hotspots komt alles samen voor praktische scholing groensector'
Groene Hotspots zijn aanjagers van de groei van het groenonderwijs, ziet VHG-onderwijsman Jeroen Zijlmans. De instroom uit het vmbo neemt toe, de op zij-instromers gerichte brancheopleiding groeit nog harder.
01-10-2021 298 sec
Groenonderwijs en bedrijfsleven slaan handen ineen voor meer studenten
De studentenaantallen in het groenonderwijs moeten flink groeien om in de behoefte te kunnen voorzien. Yuverta-bestuurders Annemarie Moons en Cyrille van Bragt: 'Zoek jongeren op en laat ze zien dat je in het groen prima carrière kunt maken.'
01-10-2021 304 sec
Insert: 'Als we echt impact willen hebben, moeten we niet vanuit een winstgedreven model opereren'
Toen Peter Kreukniet door Kees Boot van Ingenieursbureau Boot in Veenendaal werd gevraagd om Insert, een marktplaats voor circulaire goederen, op te zetten, hoefde hij geen twee keer na te denken.
30-09-2021 165 sec
'Onze steden krijgen de grootste klappen door de opwarming van het klimaat'
Medio vorig jaar kwam WUR met een rapport dat beschreef hoe Nederland er over honderd jaar zou moeten uitzien. Hoewel het rapport optimistisch is, maakt auteur Tim van Hattum zich zorgen over de toekomst.
29-09-2021 189 sec
Kapbeleid Noardeast-Fryslân onder vuur
Dit jaar kwam Dokkum (gemeente Noardeast-Fryslân), slecht in het nieuws door het omstreden kapbeleid in de stad. De programmamakers lieten de hamvraag onbeantwoord: waarom kapt de gemeente Noardeast-Fryslân zoveel bomen?
28-09-2021 376 sec
'We gaan versnellen, om de hitte voor te zijn'
Het klimaat is in beweging en slaat hard toe. Hiervan zomaar afkomen zit er niet in, weet Hans van Ammers. Daarom zet de Arnhemse gemeenteman zich gepassioneerd in voor het onvermijdelijke: aanpassen.
28-09-2021 298 sec
Zaaien in het najaar is 'het nieuwe normaal'
Het zaaien van meerjarige mengsels vindt steeds vaker in het najaar plaats. De afgelopen drie jaar was er in het voorjaar sprake van droogte en hoge temperaturen. Het verschuiven van het zaaimoment naar het najaar is dan ook een logisch gevolg.
27-09-2021 86 sec
Joost Verhagen (Cobra Groeninzicht): 'Virtuele werkelijkheid spreekt tot de verbeelding'
De 3D digital twin die Cobra Groeninzicht heeft ontwikkeld, is een uitbreiding van de 2D-weergave in de Cobra-360⁰-omgeving. Hierin zijn alle Nederlandse bomen en temperatuur-, verstenings- en groenheidskaarten opgenomen. De omgeving is vanuit de webbrowser te raadplegen.
27-09-2021 168 sec
Toename gebruik sensoren vereist beter beheer
De inzet van sensoren voor het meten van bodemvochtigheid is inmiddels een groot succes. Nu is het zaak om de data beter te kunnen interpreteren, zodat er nog meer 'winst' wordt geboekt.
24-09-2021 464 sec
'Kan niet' ligt op het aanbestedingskerkhof, 'wil niet' ligt ernaast
Stad+Groen verkent de uitdagingen rond langdurige contracten in het eerste Aanbestedingcafé bij de VHG. De gasten: vijftien aannemers, ambtenaren en adviseurs.
24-09-2021 376 sec
Vijf kansrijke loofbomen als antwoord van de sector op de conclusies van het IPCC
Dat bomen een essentiële bijdrage leveren aan het klimaat is een open deur, maar ook de assortimentskeuze is belangrijk om weerstand te bieden aan extremer wordende weersomstandigheden.
24-09-2021 319 sec
Gerecyclede betontegels in gerenoveerde Mien Ruys-tuin
De directe omgeving van het Zwolse provinciehuis bij park Wezenlanden heeft een metamorfose ondergaan.
23-09-2021 16 sec
EPR-beheer: het succes van de modulaire aanpak
Met inzet van verschillende onderdelen binnen de aanpak van de EPR-regulatiemethode behaalt Storix steeds meer resultaat. Het draait om het op ecologische en duurzame wijze onder controle krijgen van de overlast van de eikenprocessierups .
23-09-2021 89 sec
Greentocolour zelf, samen of laten aanleggen
Niet iedereen weet het, maar je mag Greentocolour-vakken in sommige gevallen zelf aanleggen. In dit artikel wordt uiteengezet wat je zelf mag doen en waarvoor je op Griffioen of een van de partners bent aangewezen.
23-09-2021 175 sec
Matador-werktuigdrager gaat nu slank door het leven
De elektrische eenassige werktuigdrager van Matador zag vijf jaar geleden het licht. Dat bleek voor de markt nog iets te vroeg. Loodaccu's maakten hem zwaar. Bovendien voerde cynisme nog de boventoon als het ging om vooruitstrevende E-innovaties.
22-09-2021 308 sec
De meerwaarde van groen rondom scholen
Een groen schoolplein met nadruk op bevordering van de biodiversiteit en de leefbaarheid rond de school, dat was de wens van het Gomarus College in Drachten. Een groen schoolplein biedt immers voordelen ten opzichte van de betegelde variant.
22-09-2021 156 sec
Beginnen is winnen: van polderen naar 'groen doen'
Afgelopen jaar won ik de Greenfluencer-prijs 2020. Daarom mocht ik editie 7 van Stad+Groen samenstellen. De mensen die ik heb voorgesteld, zetten zich met hart en ziel in voor klimaatadaptatie en het groene onderwijs.
21-09-2021 95 sec
Participatie: we kunnen het wél leuker maken
Iedereen komt weleens buiten. Iedereen maakt gebruik van de openbare ruimte. Of je nou beweegt, ontmoet, speelt of sport (BOSS), je bent buiten en je hebt een mening over de plek waar je aan BOSS doet. Dat is altijd al zo geweest.
16-09-2021 359 sec
Spelen en bewegen, essentieel voor kinderen in ontwikkeling
BOERplay lanceert een nieuw inrichtingsconcept voor fantasierijk spelen. Dit wordt ondersteund door de nieuwe speeltoestellen van Figura Play.
14-09-2021 75 sec
Komt dat zien: Vakbeurs Openbare Ruimte 2021
Het is zover: na een jaar zonder, kunnen we elkaar 22 en 23 september aanstaande tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte (VOR) in Utrecht hopelijk weer live ontmoeten.
01-09-2021 13 sec
Gemeente Utrecht wint Circulair Spelen Award 2021
De derde award gaat naar de gemeente Utrecht voor het opknappen van speeltuin Bankaplein. Wethouder Kees Diepeveen nam namens de gemeente Utrecht de award in ontvangst.
26-08-2021 117 sec

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER