Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
2017 - 4
Lees online
Download PDF
Naar de enquête

Groen in de grijze jungle


Winkelwagens, winkeltasjes en langzaam rijdende auto's in de zoektocht naar een parkeerplaats op het drukke plein omringd door grote winkelcentra. De reis naar een nieuwe aankoop begint al op het plein van het retailpark.

Anna van Buerenplein Den Haag


Het gebied bij het Nationaal Archief en het Centraal Station wordt herontwikkeld. Één van de belangrijkste punten bij het herontwikkeling is de fontein met de afbeelding van Anna van Buren, de eerste vrouw van Willem van Oranje.

Elektrificatie tuin- en parkmachines beleeft nieuwe start


Was ik vorig jaar nog redelijk pessimistisch over de accu-aangedreven ontwikkelingen, nu zie ik toch een lichte kentering. Vorige week heb ik de GTH-Doedag van NWST bezocht, waar louter accu-aangedreven machines te zien waren.

Auteur: Theo de Jong

Zeg maar nee, dan krijg je er twee


Toen het Peter van Kemenade een aantal jaren geleden niet gelukt was om ‘zijn’ bedrijf Ploegmakers over te nemen, had hij niet gedacht dat hij amper een paar jaar later ceo van Ploegmakers zou zijn, en daarnaast aan het stuurwiel zou zitten van de groenpoot van het veel grotere IBN.

Auteur: Hein van Iersel

Techniek voor vijvers: zelf blijven bouwen of uitbesteden?


In Nederland worden elk jaar vele honderden waterpartijen aangelegd voor zowel de particuliere als de bedrijfsmatige markt. Als dit werk binnen een door de aannemer aangenomen project valt, is het vaak in handen van deze partij.

Gebruikerstest Zanon-accuheggenschaar


In 2017 worden de elektrische heggenscharen van Zanon geïntroduceerd in de Benelux door importeur Van Dyck Marcel. Onlangs vroegen we wie model Raptor 600 wilde testen.

Auteur: Kelly Kuenen

Hypericum, een succesverhaal


Traditioneel werden enkele soorten en cultivars van Hypericum vooral als bloemheester toegepast. Maar de enorme opkomst van H. ×inodorumhybriden heeft voor een enorme verandering in het gebruik van Hypericum gezorgd.

Auteur: Ronald Houtman

ICT en groen: een wereld van verschil


Er staat nergens een kanten- klaar ICT-pakket met een werkbreedte van 2 meter op het schap waarmee je het werk twee keer zo snel gedaan kunt krijgen.

Auteur: Peter van Kemenade

Landelijk vier partijen die aan nieuwe PSO 30+-norm voldoen


De Nederlandse sw-bedrijven zitten in een transitieperiode. En hoewel de meningen over de vraag of er over tien jaar nog traditionele sw-bedrijven bestaan, verschillen, is het duidelijk dat deze bedrijven concurrentie zullen krijgen van marktpartijen.

Auteur: Hein van Iersel

Een multifunctioneel park gedijt bij een gedegen ondergrond en een goed grasmengsel


De Park is een van de vijf deelgebieden van het circa 1700 hectare grote Park Lingezegen. Dit mooie stukje Arnhem-Nijmegen is dit voorjaar opgeleverd en zal plaats bieden aan allerlei soorten evenementen.

Auteur: Sylvia de Witt

Duurzaamheid ingekocht, of toch niet?


OBB heeft onderzoek gedaan naar de effectiviteit van duurzaam aanbesteden voor het duurzaam inkopen van speeltoestellen.

Auteur: Johan Oost

Eerste takken Amsterdams iepenbos vallen in de smaak


Op 4 juli werden de olifanten in Artis getrakteerd op een verse lichting iepentakken, afkomstig uit een iepenbos in het Westelijk Havengebied in Amsterdam. In 2016 werden daar zo’n 2000 iepen geplant, met het doel de dieren in de gemeente te kunnen voeren.

Auteur: Kelly Kuenen

Nieuw op Ecomobiel: Park, stad en Land


Dragend op het succes van accugereedschap die de afgelopen jaar een enorme vlucht heeft genomen, zie je dat er een nieuwe generatie ontstaat.

De Keutelbeek stroomt weer door Sittard


Tientallen miljoenen werden geïnvesteerd in de nieuwbouw van het Ligne-project in Sittard en meer dan vijf miljoen in de openbare ruimte.

Auteur: Hein van Iersel

De stille kracht op het gras zonder uitstoot


Voor veel voetbalclubs is het een lastige klus: het op gezette tijden maaien van de gehele grasmat, zodat deze op ieder moment speelklaar is.

Auteur: Guus van Rijswijck

SHERPA zet in op elektrische aandrijving


Als eerste miniloaderproducent heeft Hanenberg Materieel een elektrische skidsteer (schranklader) op de markt gebracht: de SHERPA 100 ECO.

Auteur: Nino Stuivenberg

Tweede Demo-Doe-Dag 'Zero Emission':


In het schilderachtige Arboretum D’n Hooijdonk, gelegen in het Brabantse Den Dungen, hield uitgeverij NWST samen met de beursorganisatie van Groen Techniek Holland de tweede GTH Demo-Doe-Dag ‘Zero Emission’, in navolging van de Demo-Doe-Dag ‘Onkruid & Reiniging’. De Demo-Doe-Dagen vormen de aanloop naar de GTH-beurs in september dit jaar.

Auteur: Santi Raats

De ontwikkeling van professionele grasmaaiers bij Pellenc gaat hard


Pellenc, producent van accutuinmachines voor de professional, is de bouwer van grasmaaiers die een perfect maairesultaat opleveren. De grasmaaierlijn Rasion bestaat inmiddels uit drie machines met ieder unieke eigenschappen.

Stil, stiller, stilst


Ook de groene sector stapt inmiddels massaal over van fossiele brandstoffen naar elektrisch aangedreven voertuigen en producten.

Makita zet in op uitwisselbaar 2x18V-systeem


Het wordt vaak nog gezien als de achilleshiel van accu-apparatuur: het (te snel) leegraken van de accu. Toch zijn er de laatste jaren grote stappen gezet in het verbeteren van de werkduur. Makita/ Dolmar hanteert inmiddels een minimumwerkduur die gelijk is aan de tijd die een accu nodig heeft om op te laden.

Jacobsen Eclipse 322 Lithium: hip met gebruikersvoordeel


Duurzaamheid is in, maar ook noodzakelijk. Dit geldt zeker in de golfsector. Golfbanen worden door veel buitenstaanders immers gezien als 'slecht voor de natuur'. De nieuwe driedelige greenmaaier van Jacobsen bewijst dat de sector veel investeert in verantwoord onderhoud.

Groei van de professionele acculijn


Op een persreis in februari meldde STIHL zich een ambitieus doel: het accu-assortiment de komende jaren uitbreiden naar zo'n 75 modellen.

Auteur: Kelly Kuenen

Onkruid borstelen op een milieuvriendelijke manier


Na een succesvolle deelname aan de eerste GTH Demo-Doe-Dag, Onkruid en Reiniging, was Kuijpers Machine Techniek op donderdag 15 juni ook aanwezig op de GTH Demo-Doe-Dag Zero Emission.

Auteur: Nino Stuivenberg

Milati presenteert het Britse antwoord op accumachines en zero emission


Op de GTH Demo-Doe-Dag toonde Milati Grass Machines de 'oude bekende' Allett Mowers én het relatief onbekende merk Cobra. Tijd voor een korte presentatie van het relatief nieuwe merk en de nieuwe introducties van Allett.

Elektrische machines voor professionals


EuroGarden is al enkele jaren dealer van Cramer-machines in Nederland en België. Cramer heeft onlangs twee accumachines aan zijn assortiment toegevoegd: de LS5000 E SWafvalzuiger en de Domus Akku-veegmachine.

Auteur: Nino Stuivenberg

Zuinig 'rondcrossen' op gras, halfverharding of asfalt


De term 'elektrisch materieel' wekt al snel associaties op met kettingzagen, bladblazers en robotmaaiers. Maar ook op het gebied van wat grotere machines en voertuigen zijn er al legio elektrische oplossingen, zo toonde Frisian Motors op de GTH Demo-Doe-Dag Zero Emission.

Auteur: Kelly Kuenen

Zero emission komt gestaag naderbij


Dat de groensector meegaat in de energietransitie is een feit, maar duidelijk is ook dat hij zich daarbij niet laat dwingen. Werken met zero emission-apparatuur moet de gebruiker voordelen opleveren.

Auteur: Paul van der Sneppen

Koppeling software met app FacilityApps beidt hovenier optimaal werkproces


Met de app van FacilityApps was een rapportage of schouwrapport van een groenproject op locatie al een fluitje van een cent. Door de koppeling met de vaksoftware van Infogroen kunnen groenvoorzieners hun bedrijfsprocessen straks nóg makkelijker stroomlijnen.

Auteur: Guus van Rijswijck

Emissievrije bevoorrading van de stadskern verloopt via verschillende routes


Zo veel mogelijk emissievrije stadslogistiek in 2025. Dat was het doel van de Green Deal Zero Emission, die eind 2014 samen met staatssecretaris Mansveld werd getekend door 54 partijen.

Auteur: Guus van Rijswijck

Husqvarna Group stelt doelen voor CO2-reductie


De Husqvarna Group is de eerste producent van bos- en tuingereedschap ter wereld waarvan de maatregelen voor CO2-reductie de goedkeuring dragen van het Science Based Targets initiative (SBT).

Introductie veegmachine Glutton Zen


Op 20 juni presenteerde Glutton Cleaning Machines zijn nieuwste aanwinst aan klanten, inwoners en pers: de 100% elektrische straatveegmachine Glutton Zen.

Het Nuth van accumachines


Iedereen is inmiddels overtuigd van de voordelen van werken met accumachines: minder trillingen, minder uitstoot en minder geluid. Aan de andere kant weet iedereen dat geld ook belangrijk is.

Auteur: Hein van Iersel

Accu anno 2017


Ze schieten als paddenstoelen uit de grond: nieuwe introducties met accu-aandrijving. Tuin- en parkmachines, onkruidborstels, golfkarren, werktuigen en robotmaaiers; je kunt het zo gek niet bedenken of het is verkrijgbaar met accu.

Auteur: Kelly Kuenen

Samen naar een goed resultaat


Dagelijks zijn er zo'n 150 medewerkers van Verheij Integrale groenzorg -gevestigd in de groene Alblasserwaard en met steunpunten door heel Nederland - actief in het onderhoud en de aanleg van buitenruimten.

Groen op hoog niveau tegen hemelwateroverlast


Door klimaatverandering vinden er steeds meer extreme regenbuien plaats. Het riool kan al dat hemelwater dat in één keer valt niet verwerken, met als gevolg dat straten blank staan, kelders onderlopen of water uit het riool spuit.

De Club Car rijdt continu voorop met duurzaamheid


Op de onlangs gehouden Demo-Doe-Dag Zero Emission mocht hij niet ontbreken: de Club Car van importeur Jean Heybroek, een milieuvriendelijke golfkar met een krachtige, zeer zuinige accu- dan wel benzinemotor, speciaal voor korte ritten.

Auteur: Guus van Rijswijck

Matador introduceert als eerste elektrische eenasser


Het is een veelgehoord argument bij elektrische voertuigen: het idee achter elektrisch is goed, maar de machines zijn nog niet krachtig genoeg. Die vlieger gaat voor de @M-Trac van Matador echter niet op. Met een motorisch vermogen van 14 pk is de machine sterker dan menig benzine-aangedreven eenasser.

Auteur: Nino Stuivenberg

'Eigenlijk kan ik alle soorten krijgen die ik wil. En zo niet, dan kies ik andere'


‘Markt biologische planten is nog niet volwassen’, kopten we een jaar geleden in zustervakblad Boom in Business. In het geval van bloembollen lijkt daar verandering in te komen, zij het stukje bij beetje. De afgelopen jaren steeg het aantal biologische telers.

Auteur: Kelly Kuenen

Kennisoverdracht als uitgangspunt voor kwaliteit


Zandtec en Infranology timmeren inmiddels al een aantal jaar aan de weg met het halfverhardingsconcept Padvast, ontwikkeld door Netterden Zand en Grind BV. Met de doorontwikkelde halfverharding Padvast streven beide partijen ernaar om de kwaliteit van halfverhardingen in de praktijk zo hoog mogelijk te houden.

Auteur: Nino Stuivenberg

Sander Suyderwijk (omgevingsmanager): 'Groene afscheidingen werken positief: het oog van de burger wil ook wat'


Willem Weeda, die zich al jaren bezighoudt met duurzaamheid en groen dat op een technische en integrale manier ingezet kan worden, levert met zijn bedrijf Weeda ITG bigbags onder de naam Gr@zz™Bag, die zijn vervaardigd uit restmateriaal dat beschikbaar komt bij de productie van geotextiel.

Auteur: Santi Raats

Bestuursdienst gemeente Ommen-Hardenberg eerste die horizontaal berichtenverkeer op orde heeft


Sinds 1 januari 2015 zijn overheden verplicht om geo-informatie aan te leveren aan de Landelijke Voorziening (LV) in het kader van de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT).

Auteur: Hein van Iersel

Veel noviteiten op Demopark


Een bezoek van één dag aan Demopark Eisenach is eigenlijk te kort voor de overweldigende hoeveelheid machines voor groen en grijs. Iedereen die je spreekt, is enthousiast over de bijzondere combi van machines die hier te zien is, naast een groot aantal interessante nieuwigheden.

Auteur: Hein van Iersel

Imker Maap Groenendijk: 'Het gaat juist hartstikke goed met onze bijen'


Wie de berichtgeving over bijen bijhoudt, zou al snel denken dat het slecht gaat met de bijenstand in Nederland. ‘Totale onzin’, aldus Maap Groenendijk. ‘Het gaat juist uitstekend met de bij.’ Ook in een dorp als Boskoop, waar gespoten wordt met gewasbescherming.

Auteur: Hein van Iersel

Zomer in Papendrecht


Bijzonderheden: Op de Markt in Papendrecht zijn een aantal verhoogde plantvakken gemaakt die zijn aangeplant met vasteplanten volgens het GreentoColour-concept. Het planten is gebeurd in de zomer van 2016, de bomen zijn enkele maanden later geplant.

Met alleen heet water krijgen we het niet gefikst


Een keurig persbericht stuurde Wichard de Vries, ceo van SG Groengroep naar de redactie van dit vakblad. Op de foto bij het bericht reikt Nanne Stiemsma van DEM de sleutels van twee nagelnieuwe, mooi in de bedrijfskleuren gespoten Heatweed-sensormachines over aan de directeur van dit Friese groenbedrijf.

Auteur: Hein van Iersel

Dwergen


Als je dan maar hard genoeg zingt, kun je over je eigen angst heen zingen en lijkt dat zwarte gat nog heel ver weg

Auteur: Hein van Iersel